Hyvä paha suola
Hiljaiselossa sitä pohtii monenlaista. Itse tällaisena kansansairaana tyyppinä olen tullut pelotelluksi suolan käytöstä ihan juurta jaksain jo lukioiässä. Se oli sitä aikaa, kun margariini piti olla "kevyt"-versio ja rasvaton maito oli ainoa oikea vaihtoehto. Taitaahan se olla toki vieläkin, mutta en siihen ota nyt kantaa. Lisäksi limonaadia sai juoda, jos se oli "light" eli Sakke Järvenpään sanoja lainatakseni "rotanmyrkyllä makeutettua". Olen ollut silloisen terveysterrorismin uhri, sillä kukapa ei haluaisi elää pitkään mahdollisimman terveenä. Ja kun hoitajan vala vannotti vielä.
Viime vuosina olen siis kokenut elämässäni kummallisen ihania asioita ja oivalluksia. Kaikesta asiantuntijatyrkytyksestä huolimatta olen ajatellut elää keski-ikäisen naisen keskitie-elämää. Kaikkea vähän ja ihan itse valiten ja kehoaan kuunnellen. Tämä kansantautinen on nyt ajatellut päästää pahasta suolan. Jep, jep. Suolan. Ja erityisesti kristallisuolan.
Tietoa (kristalli)suolasta
Ihmisen suolankäytöllä on pitkä historia. Tuo arvokas kauppatavara on antanut ruokaan makua ja mahdollistanut ruoan säilömisen ennen kylmälaitteita. Suola-sanalla tarkoitetaan yleiskielessä yleensä ruokasuolaa, jolla maustamme ja säilömme ruokaa. Kemiassa natriumkloridi on yksi sellainen kemiallinen yhdiste, joka kiinteässä olomuodossaan koostuu ionisidosten koossa pitämistä kiteistä. Lääketieteessä puhutaan keittosuolasta, kun kyse on samasta natriumin ja kloorin kemiallisesta yhdisteestä. Puhtaana natriumkloridina suolaa ei kuitenkaan luonnossa esiinny.
Kristallisuolaa louhitaan Himalajalta. Alkumeren haihduttua suola on jäänyt puristuksiin Himalajan vuoriston alaosiin. Kristallisuolan louhitut palat ovatkin kuin pieniä luonnon taideteoksia. Värinsä vuoksi kristallisuolaa kutsutaan myös ruususuolaksi. Himalajan kristallisuola sisältääkin luontaisesti lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten terveydelle tärkeitä kaliumia ja magnesiumia. Koska esiintymät ovat syvällä kalliossa, Himalajan kristallisuola on ollut suojassa saasteilta ja pysynyt puhtaana. Kristallisuolaa kutsuttiinkin ennen "kuninkaiden suolaksi", sillä se oli vain harvojen etuoikeus.
Natrium kuuluu ihmiselle välttämättömien kivennäisaineiden joukkoon. Yleisesti natriumia saadaan nykyään ravinnosta joko tarpeeksi tai liikaa, mutta on myös tilanteita jolloin natriumin saanti voi jäädä vähäiseksi. Niin trendikäs hyvin runsas veden juominen voi esimerkiksi heikentää elimistön nestetasapainoa. Liika natriumin saanti taas altistaa terveyshaitoille.
Tutkimuksissa joissa on selvitelty natriumkloridin vaikutuksia terveyteen, on käytetty teollisesti käsiteltyä ruokasuolaa. Yleinen oletus on, että natriumkloridin vaikutus on sama sen lähteestä riippumatta. Osasyy, miksi luonnonsuola kuitenkin sopii osalle ihmisistä paremmin, lienee luonnonsuolan sisältämät kivennäis- ja hivenaineet, jotka natriumin ohella osallistuvat elimistön sisäisen tasapainon säätelyyn.
Jodi
Jodi on ihmiselle välttämätön hivenaine. Mikäli et kovin paljon käytä maitotuotteita etkä pidä merilevän mausta, voit valita käyttöön jodioidun ruokasuolan. Oma itselläni myynnissäkin oleva Tuisan maahantuoma kristallisuola sisältää luontaisesti pienehkön määrän jodia. Ei kuitenkaan täyttä viranomaisten suosittelemaa määrää eli 25 mg/kg.
Ruoanlaittoon intohimoisesti suhtautuvat kokit arvostavat aromikkaan kristallisuolan ruokaan tuomia hienovaraisia sävyjä. Jos ruoanlaitossa vähennetään suolan käyttöä ja nostetaan sen sijaan pöytään sormisuolaa tai kristallisuolamylly, jokainen ruokailija voi annostella suolaa omien mieltymystensä mukaisesti.
Sole
Täytä kannellinen lasiastia- tai kannu (muovinenkin käy) lähdevedellä tai suodatetulla hanavedellä ja lisää kristallisuolapaloja. Jos kaikki suola on muutaman tunin päästä liuennut, lisää kristallisuolaa kunnes enempää ei enää imeydy veteen. Tämä on 30 % kylläistä Sole-vettä. "Sole" on lähtöisin latinan aurinkoa tarkoittavasta sanasta "sol", ja tarkoittaa "nestemäistä auringonvaloa".
Imeytymätöntä suolaa on aina hyvä olla pohjalla kylläisyyden merkkinä. Laita tätä (huoneenlämmössäkin säilyvää) kyllästettyä suolaliuosta parista tipasta (ensimmäisillä kerroilla sekä lapsille) teelusikallinen lasilliseen vettä ja nauti joka aamu tyhjään vatsaan. Suolaliuos on ikivanha itsehoitomenetelmä. Liuoksen tekemiseen voit käyttää kristallisuolapaloja, karkeaa tai hienompaakin suolaa. Ärtynyt akneiho voi rauhoittua lempeällä suolavesihoidolla.
Jo keskiajalla huomattiin suolaluolissa ja -kaivoksissa oleskelun vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Esimerkiksi suolahuonehoito vähentää turvotusta limakalvoissa, irrottaa limaa ja lievittää hengitystietulehdusten oireita. Nyt Chakratzaallakin on myynnissä tätä simuloiva suolaterapialaite. Hoidolla ei ole haittavaikutuksia ja se sopii kaiken ikäisille. Tsekkaa ihmeessä verkkokauppa, jos tämä kiinnostaa.
Lisäksi kristallisuolaa meidän pienessä perheyksikössämme käytetään saunasuolana. Rupisempikin epäpuhdas selkänahka on saatu tällä taltutettua, teiniaknesta puhumattakaan. Oiva vaihtoehto antibioottikuurille. Suosittelen lämpimästi!
Ja olinpas jo unohtaa! Henkilökohtaisesti käytän kristallisuolaa myös energiapuhdistuksiin (esimerkiksi enkelitarot-korttien, kivien, kodin). Oiva tapa lisätä energiapuhtautta ja -tasapainoa esineisiin ja henkisiin harrastuksiin. Ilman suolaa en pärjäisi.
Rakkautta suola-arkeenne!