Aromaterapian peruskurssin antia

02.05.2019


Aromaterapiako huuhaata?

Maaliskuu ja huhtikuu menivät suhteellisen vikkelään. Osallistuin maaliskuussa Helsingissä mm. aromaterapian perusteet -koulutukseen, missä sai paljon uutta näkökulmaa aromaterapiaan ja sen avulla hoitamiseen. Suomessa olemme edelleen aika takapajula tämän asian kanssa. Enimmäkseen puoskarointina ja hörhöilynähän tuotakin pidetään, mutta Itävallassa sen sijaan aromaterapiahoitajat ja -lääkärit toimivat sairaalassa rinta rinnan muiden hoitajien ja lääkäreiden kanssa.

Kouluttajana toimikin itävaltalaistunut Suomesta kotoisin oleva dipl. Aromapraktikerin Päivi Blöchl. Laadukkaassa koulutuksessa korostettiinkin, että kaikki aromaterapian ohjeet ja tiedot ovat suuntaa-antavia. Kukaan vastuuntuntoinen hoitaja tai lääkäri ei lupaa parantaa vakavia sairauksia pelkillä aromaterapiamenetelmillä. Sen sijaan vakavissa sairauksissa aromaterapialla pystytään tuomaan iloa ja elinvoimaa muun hoidon rinnalle.

Koulutuksessa myös korostettiin, että aromaterapia holtittomasti käytettynä voi saada aikaan myös hallaa ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen puoleen. Eteerisillä öljyillä ja etenkin näiden sekoituksilla on kontraindikaationsa. Eli näiden kanssa ei kannata leikkiä ja kyseessä on vakavastiotettava asia. Tämä osui ja upposi ainakin minuun sairaanhoitajana.

Koskaan ei voi olla liian varovainen. Niinpä kehoitankin teitä lukijat ja kanssakulkijat aina varovaisuuteen näidenkin asioiden kanssa. Älkää uskoko, jos joku sanoo, ettei eteerisistä öljyistä KOSKAAN ole mitään haittaa. Kyllä niistä voi olla. Niinkuin vääristä lääkkeistäkin. Kyllä te tiedätte.

Aromaterapia on kokonaisvaltaista hoitoa

Ihmiset ovat jo vuosituhansien ajan erilaisissa kulttuureissa ympäri maailman ymmärtäneet erilaisten aromaattisten öljyjen merkityksen niin sielun kuin kehonkin puhdistamisessa ja parantamisessa. Mm. suitsukkeiden vaikutus meditatiivisesti perustuu aineiden hengitystiheyttä sääteleviin ominaisuuksiin. Ruumiiden balsamointiin esimerkiksi Egyptissä aikoinaan on käytetty mm. seetriä, sypressiä, katajaa, timjamia, kanelia, rosmariinia ja mirhaa. Kreikkalaiset ovat perineet tietonsa juuri egyptiläisiltä.

Hippokrateen kirjoituksissa on merkintöjä lukuisista kasveista, joilla oli lääkkeenomaisia vaikutuksia. Yläluokan roomalaiset käyttivät mm. kamomillaa erilaisten iho-ongelmien hoidossa. Ei ole sattumaa, että myös Chakratzaalta saat ostettua suitsukkeita ja mm. valmiita jalkakypyaineksia, jotka ovat luomuja ja sisältävät mm. kamomillaa. Parhaimmat eteeriset öljyt ovat 100 %:sia kasviöljyjä.

Höyrytislausmenetelmän keksi persialainen lääkäri ja tiedemies Avicenna. Kiinalaisessa lääketieteessä tunnettiin eteeriset rohdokset jo 5000 v. sitten (esim. anis, santelipuu, elemi- ja olibanumhartsit, patsuli ja styraksi). Keskiajalla riehunutta ruttoepidemiaa hillittiin eteeristen öljyjen voimin. Uuden ajan aromaterapian käsitteen keksi ranskalainen kemisti Rene Gattefosse 1920-luvulla.

Itävaltalaissyntyinen biokemisti Marguerite Mayry liitti eteeriset öljyt kauneudenhoitoon ja kehitti oman aromaterapian koulukunnan, jossa eteerisiä öljyjä käytettiin hieronnassa. Aromaterapian lisäksi eteerisiä öljyjä käytetään myös elintarviketeollisuudessa, kosmetiikassa sekä säilöntäaineena ja tuoksuaineena parfyymiteollisuudessa. Aroma tarkoittaa kasvin tuoksua, joka vaikuttaa tunteisiin ja mielialaan. Öljyjen kemiallisista koostumuksista riippuen ne voivat olla hormonitoimintaan vaikuttavia, piristäviä, rauhoittavia, antiseptisia, limaa irrottavia, desinfioivia, seksuaalisuutta kohottavia, ruoansulatusta stimuloivia jne.

Eteeristen öljyjen laatu vaihtelee vuosikerroittain kuten viineillä. Eteeriset öljyt imeytetään verenkiertoon kehoon ihon läpi hieronnassa tai hengityksen kautta nenän limakalvoilta. Aromaterapialla tarkoitetaan AITOJEN eteeristen öljyjen kontrolloitua ja harkittua sekä oikein opittua käyttöä, tarkoituksena säilyttää sekä fyysinen että psyykkinen terveys. Jatkossa hyödynnänkin näitä ajatuksia ja osaamista enemmän ihmisten hyvinvoinnissa ja omassa hoidollisessa osaamisessani. 


Luo kotisivut ilmaiseksi!